14. oktober 2018

Foreldrerollen

Av alle typer relasjoner kan den mellom foreldre og barn sies å være en av de viktigste, med stor betydning for både forelderens og barnets liv, selvfølelse og identitet.  Våre terapeuter har lang erfaring med en rekke ulike spørsmål og problemstillinger knyttet til det å være foreldre.

Barnas velferd avhenger i stor grad av foreldrenes utøvelse av foreldrerollen. Det knyttes mange forventninger til nettopp denne rollen – fra samfunn og offentlig ordskifte, fra betydningsfulle personer i ens nettverk, og fra en selv. I gitte situasjoner i livet vil man kunne føle at man ikke strekker til disse forventningene, og kanskje at man ikke klarer å leve opp til barnas behov. 

Hva kan man gjøre dersom man føler relasjonen til ens barn ikke er som man ønsker?  

Familier er i dag konstruert på så mange måter – og kan gi utfordringer på forskjellig vis. Hvordan opptrer man for eksempel som ”bonusforelder” der man lever i parforhold med en partner med egne barn? Hvilken hverdag venter aleneforeldre? Hva med likekjønnede foreldre? Hvilke særlige utfordringer kan man møte som adoptivforeldre eller fosterforeldre? Hva hvis man, frivillig eller ufrivillig, ikke lenger har den daglige omsorgen for barnet eller barna – hvordan kan man da være foreldre på en god måte? Det er så mange slags foreldre, og så mange måter å være foreldre på.

Barn i ulik aldre trenger ulik utøvelse av foreldreskapet. Hvordan kan man som foreldre bidra til at barnet møter verden best mulig rustet og klar på de ulike utviklingstrinn og arenaer i livet?

Å være foreldre for barn med særlige behov gir utfordringer for foreldreskapet. Det kan dreie seg om kjente diagnoser og funksjonshemminger, eller mer diffuse livsutfordringer. Da kan man ha ekstra behov for praktisk hjelp, og hjelp til å organisere familielivet slik at alles behov ivaretas best mulig